felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Fél percig 100 millió Celsius-fokon működött a mesterséges nap, ezzel új fúziós rekord született

Fél percig 100 millió Celsius-fokon működött a mesterséges nap, ezzel új fúziós rekord született

A KSTAR nevű berendezés már tavaly is megdöntötte saját rekordját. Az akkor született értékeket sikerült most felülmúlni.

Harminc másodpercig, vagyis fél percig volt képes 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten tartani a benne áramló plazmát a KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research), vagy másik nevén a dél-koreai mesterséges nap – jelentette a New Atlas. Ez az időtartam jelentős növekedést jelent a korábbi, 20 másodperces eredményhez képest, melyet tavaly decemberben ért el a berendezés.

A Koreai Fúziós Energia Intézet szerint az új érték egyben újabb rekord is, ami még közelebb visz minket a korlátlan energiához.

A folyamathoz egy úgynevezett tokamak nevű berendezést használnak, ami egy erős mágneses teret generál a magas hőmérsékletű plazma tárolásához. A hagyományos módszerekkel, tárolókkal ez lehetetlen lenne, mivel nincs olyan szilárd anyag, ami kibírná a hatalmas hőt.

A KSTAR-t 2007-ben kapcsolták be, a kutatók azóta feszegetik a technológiával kapcsolatos határokat.

A szakértők azt remélik, hogy 2026 környékén már a 300 másodperces időtartamot is sikerül elérnie. Ehhez azonban biztosan tovább kell fejleszteni a reaktort, hogy a rendszer kontrollálni tudja az óriási hőmérsékletet.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!