felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Pusztító tornádókitörés tarolta le az USA középső részét

Pusztító tornádókitörés tarolta le az USA középső részét

Több mint 30 tornádó alakult az USA-ban hatalmas károkat okozva. A legerősebb tornádók az EF4-es, EF5-ös fokozatot is elérhették.

Súlyos károkat okozó zivatarrendszer söpör végig ezekben az órákban az Egyesült Államok középső, keleti részén. A pénteken késő este érkező, kelet felé vonuló markáns hidegfront mentén erős szupercellák alakultak ki, melyekben tornádók is kialakultak.

NOAA adatai szerint eddig legalább 32 tornádóról érkezett jelentés, melyek között nagy valószínűséggel a korrigált Fujita-skála szerinti EF4-es kategóriába tartozó tornádók is kialakultak. Sőt nem kizárt, hogy a legerősebb kategóriába tartozó, EF5-ös fokozatú tornádó is létrejöhetett, melynek belsejében a legnagyobb szélsebességek a 300-400 km/h-t is meghaladhatják.

Az Egyesült Államokon átrobogó markáns hidegfront a NOAA műholdképén

Egyes jelentések alapján a leghosszabb útat megtévő tornádó rekordja is megdőlhetett. Radarmérések alapján az egyik EF4-es tornádó négy államon keresztül, 352 kilométer hosszú utat tehetett meg. A hosszú életű tornádóról viharvadász beszámolók is érkeztek.

A tornádók több települést, nagyobb városokat is elértek, ahol hatalmas pusztítást vittek véghez. Rengeteg sérültről érkeztek hírek, sokan az összedőlt épületek romjai alá szorultak. Sajnos halálos áldozatai is vannak a heves viharoknak: Kentucky államban legalább 50 áldozatról érkezett jelentés. A vihar miatt több mint 200 ezer háztartásban nincs áram.

Az egyik viharvadász csapat fotója a lehetséges rekorder tornádóról

Hogy lehet az, hogy decemberben ennyi tornádó alakult ki az USA-ban?

Az Egyesült Államok legnagyobb részére még nem tette be a lábát a tél. A kontinens nagy részén az átlagosnál melegebb volt az időjárás novemberben is. A most érkező markáns hidegfront mentén emiatt óriási hőmérsékleti kontraszt tudott kialakulni.

Szinte kettévágja az USA-t a viharokat okozó markáns hidegfront

A front mögött fagypont alá csökkent a hőmérséklet, míg a front előoldalán 20 fok fölötti értékek jellemzőek. Ez a hatalmas hőmérséklet-különbség, valamint az erős magassági kényszerek teremtették meg az ideális körülményeket a heves szupercellák kialakulásához.

Forrás: idokep.hu

Ossza meg ismerőseivel!