felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Föld körül keringő üzemek létesülhetnek 2022-től, gyógyszert és ötvözeteket készítenének odafönt

Föld körül keringő üzemek létesülhetnek 2022-től, gyógyszert és ötvözeteket készítenének odafönt

A Space Forge nevű brit űripari vállalat mikrogravitációs környezetben gyártatna olyan termékeket, amiket a Földön sokkal nehezebb.

Tavaly, amikor Josh Western és Andrew Bacon megalapították Space Forge nevű cégüket, még egy garázsban dolgoztak, és lényegében semmijük nem volt. A két cardiffi vállalkozónak ma már azonban 25 alkalmazottja van, és további terjeszkedést terveznek, miután egy 7,6 millió fontos támogatáshoz jutottak – írta meg a The Guardian.

A finanszírozás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy egy figyelemre méltó projektbe kezdjen: olyan műholdak telepítését szeretnék tető alá hozni, amelyeken, illetve amelyekkel új ötvözeteket, gyógyszereket és félvezetőket lehet előállítani az űrben, majd azokat visszahozni a Földre. “A Föld csodálatos hely az élethez, de szörnyű sok dolog előállításához.” – mondta Western. “Meg kell küzdeni a gravitációval és a sűrű légkörrel, miközben megpróbáljuk nem szennyezni a környezetet. Az űrben azonban nincs gravitáció, amely akadályozná az anyagok keveredését, miközben tiszta vákuum van, és nincs légköri szennyezés.” – magyarázta.

A Space Forge már megkapta az Egyesült Királyság Űrügynökségének és az Európai Űrügynökségnek támogatását az újfajta gyármegoldásokra. Ezeket ForgeStarnak, olyan sütőméretű űrhajóknak nevezik, amelyeket közel 500 kilométeres magasságban állítanának pályára. Az első ilyen küldetéseket 2022 végén tervezik végrehajtani. Föld körüli pályára állva a ForgeStar járművek egy-hat hónapig keringenek majd a bolygó körül. A kis űrhajók belsejében automatizált robotrendszerek irányíthatják a Földön nem előállítható ötvözetek, gyógyszerek és elektronikus alkatrészek gyártását, illetve tesztelését.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!