felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Mit lehet tenni, ha egy kormány lekapcsolja az internetet?

Mit lehet tenni, ha egy kormány lekapcsolja az internetet?

Egy ENSZ-jelentés szerint az elmúlt öt évben világszerte több mint 60 országban 768 alkalommal rendelték el a kormányok a világháló blokkolását. A Deutsche Welle riportja.

Véres összecsapásokba torkolltak Kazahsztánban az autógáz (LPG) árplafonjának eltörlése miatt kirobbant zavargások, amelyeknek orosz beavatkozással sikerült véget vetni. A tiltakozásban hivatalos tájékoztatás szerint 225 ember holttestét szállították a halottasházakba, közöttük tizenkilencen a biztonsági erők tagjai voltak.

Az elmúlt két hétben Kazahsztánban többször is blokkolták az internet-hozzáférést a hatóságok, és hírek szerint még most is csak napi néhány órára kapcsolják vissza. A kazah kormány célja az volt, hogy megakadályozza a tüntetők kommunikációját, de az intézkedés a teljes lakosság életét is alapvetően megváltoztatta. Nemcsak a családdal és a barátokkal lett nehezebb kommunikálni, a lakosok a hírekhez sem jutnak hozzá, és a készpénz nélküli vásárlás is nehézkessé vált.

Az internet lekapcsolása egyáltalán nem új stratégia: egy ENSZ-jelentés szerint az elmúlt öt évben világszerte több mint 60 országban 768 alkalommal rendelték el a kormányok. Ezek közül legalább 79 közvetlen válasz volt tiltakozásokra, és az esetek száma egyre nő.

A Deutsche Welle riporterei annak jártak utána, mit tehet az, akinek országában a hatóságok lekapcsolják az internetet, és hogyan lehet kommunikálni, ha azt blokkolja egy kormány.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!