felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Titokzatos rádiójel érkezett a Tejútrendszer közepéből, sosem találtak még hasonlót

Titokzatos rádiójel érkezett a Tejútrendszer közepéből, sosem találtak még hasonlót

A Sydney-i Egyetem kutatói még 2020 végén találtak egy furcsa rádiójelet, aminek forrását a számítógép sem tudta beazonosítani.

Különös felfedezést tett még 2020 végén Ziteng Wang, a Sydney-i Egyetem doktorandusz hallgatója. Wang és a kutatócsoportja egy olyan objektumot talált a Tejútrendszer közepén, ami szabálytalan mintázatú rádiójeleket sugárzott, olyat, amilyennel korábban még egyetlen kutató sem találkozott. A szakemberek szerint a forrás egy eddig a csillagászok számára nem ismert objektumból származhat.

Wang csapatával együtt az ausztrál ASKAP rádióteleszkóp-rendszer adatit vizsgálta át. Az elemzések során 2 millió objektumot sikerült azonosítani, és ezeket osztályozni is tudták. A számítógépes rendszer nemcsak felismerni volt képes a legtöbb csillagot, de azt is kiszűrte az adatokból, hogy életük mely szakaszában járnak. Így sikerült kiszúrni például egy pulzárt – egy gyorsan forgó halott csillagot –, és fefedezni egy szupernóva-robbanás árulkodó jeleit. A Tejútrendszer közepén lévő egyik objektum azonban a számítógépnek és a kutatóknak is feladta a leckét.

Business Insider beszámolója szerint az objektum nagyon erős rádiójeleket bocsátott ki még 2020-ban – kilenc hónap alatt hatot –, ez azonban egyetlen korábban észlelthez sem volt hasonlítható. Ami ennél is furcsább, hogy az égitestet sem a látható, sem pedig az infravörös fényben nem találták meg, de a röntgenes pásztázással sem jutottak eredményre. Nagyjából egy évvel az észlelés után ismét sikerült észlelni, egy nappal később azonban ismét eltűnt. Tara Murphy, a kutatócsoport vezetője szerint nem sikerült rájönni, hogy mi viselkedik így – azt viszont biztosra vette, hogy nem egy közönséges csillaggal van dolguk.

A csapat más csillagászoknak is elküldte a jeleket, és szép lassan kiderült, korábban soha senki nem észlelt még hasonlót. A szakemberek legjobb tippje szerint a forrás a galaktikus központi rádió tranzienseknek (GCRT) kategóriájába tartozhat. Ez egy olyan csoport, amely a galaxis magjából sugároz rádiójeleket. A GCRT-k azonban meglehetősen ismeretlenek a tudomány számára: eddig csupán három ilyet sikerült azonosítani. Murphy szerint a mostani észlelést csak azért sorolták ebbe a csoportba, mert egyelőre nem tudják, ténylegesen hová tartozhat.

“Abban viszont 100 százalékig biztos, hogy a jeleket nem egy idegen civilizáció küldte, annak ugyanis teljesen más frekvenciájú jelnek kellene lennie.”

A GCRT-ket évtizedek óta a csillagászat rejtélyének tekintik a tudósok. Senki sem tudja, hogy milyen típusú csillagokból érkezik a jel, ráadásul mind a négy (a mostani és a korábbi három) is teljesen eltér egymástól, ami azt mutatja, négy különböző objektumról lehet szó.

A csillagászok még az 1990-es évek elején kezdték el figyelni a Tejútrendszer közepéből érkező jeleket, de csak Scott Hyman csapata fedezte fel a GCRT-ket, nagyjából egy évtizeddel később. Haymannék egy alacsony frekvenciájú jelet találtak, ami folyamatosan erősödött, majd eltűnt. A forrást a röntgenes kutatás sem találta meg. Három év múlva egy újabbra bukkantak, ami 77 óránkét küldött jelet, mielőtt teljesen elnémult volna. Ekkor Haymannék azt gondolták, hogy a későbbiekben egyre csak jönnek majd a felfedezések, de ez nem így történt: újabb egy évtized alatt csupán egyetlen újra sikerült ráakadni.

Hogy pontosan mik ezek, azt azóta sem sikerült kideríteni. A szakemberek abban bíznak, hogy a fejlődő rádióteleszkópok segítségével újabb hasonló objektumokra bukkanhatunk majd, és előbb-utóbb sikerül meglátni a forrást is.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!