felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A Tejútrendszer közepe tele van szálszerű struktúrákkal, van, amelyik 150 fényév hosszú

A Tejútrendszer közepe tele van szálszerű struktúrákkal, van, amelyik 150 fényév hosszú

Tízszer annyi ilyen struktúra van a csillagászok szerint, mint azt bárki hitte. Az eredetük viszont továbbra is rejtély.

A világ legjelentősebb csillagászati eszközének tartott berendezés, a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkóp segítségével azonosítottak újabb, fonalszerű struktúrákat a Tejútrendszer középpontjában – írta erről a Live Science.

A szálszerű struktúrák (más néven filamentumok) létezése már korábban is ismert volt, ám a szakértők most még többet, összesen 1000 új ilyet fedeztek fel a 64 antennából álló rendszer segítségével. Egyes szálak párban, mások egyenlő távolságra vannak egymástól, mint a hárfa húrjai.

A szálak eredete ismeretlen a kutatók előtt, és ebben a kérdésben a mostani felfedezés során sem jutottak előrébb. “Minden alkalommal, amikor egy kérdést megválaszolunk, több másik adódik.” – fogalmazott a tanulmány vezető szerzője, Farhad Yusef-Zadeh, a Northwestern Egyetem fizika- és csillagászprofesszora. A szakértő hozzátette: a struktúrákat valószínűleg a kozmikus sugárzás hozza létre.

A rádióhullámokkal beazonosított struktúrák a kutatók szerint fonálszerűen nyúlnak ki a galaxis középpontjából. Úgy vélik, hogy némelyik akár 150 fényév hosszú is lehet, ami majdnem 40-szerese a Föld és a legközelebbi szomszédos csillagrendszer, a Proxima Centauri közötti távolságnak.

A Live Science szerint a Tejútrendszer közepe tele van rejtélyes objektumokkal, amelyeket eltakar a gáz és a por, így a tanulmányozásuk jelentős kihívás. Az onnan érkező rádióhullámokra összpontosítva a csillagászok viszont bepillantást nyerhetnek egyes kölcsönhatásokba.

A mostani, igen részletes kép elkészítéséhez a csillagászok három évig vizsgálták az égboltot és elemezték az adatokat a Dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatóriumban (SARAO).

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!