felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » 250 piramist rejt az ország, mégsem láthatják a turisták: nézd meg a 4000 éves szudáni építményeket

250 piramist rejt az ország, mégsem láthatják a turisták: nézd meg a 4000 éves szudáni építményeket

Ha piramisokról van szó, akkor az emberek többségének vagy Chichen Itza, vagy az egyiptomi gúlák jutnak eszébe. Arról azonban, hogy Szudán sivatagja is több mint 250 piramist rejt, sokan nem is tudnak. Hiába különlegesek, veszélyes helyen vannak.

Noha rengeteg turistát vonzhatnának, Szudán politikai helyzete, az elmúlt évtizedek háborúi és a terrorfenyegetettség miatt a legtöbben, ha piramisokat szeretnének látni, még mindig inkább Gízát keresik fel Meroé helyett. Éppen ezért csak kevesek láthatják az elképesztő romokat, melyek gazdagsága bőven vetekszik az ismertebb, népszerűbb helyekével.

A szudáni piramisok

Meroé piramisai a legrégebbi ilyen épületek közé tartoznak. Az UNESCO Világörökség részeként is óvott terület legkorábbi romjai akár 4600 évesek is lehetnek. Az épületeket alaposabban megnézve felfedezheted, hogy számos ponton nagyon hasonlítanak egyiptomi rokonaikhoz, ám a két, Nílus mentén kialakult kultúra között különbség is akad bőven. Nézd meg, milyen páratlan és izgalmas dolgokat rejt Meroé!

Csak Meroé több mint kétszáz piramisból áll, melyek egy része az elit, mások a királyok és királynők temetkezési helyeként szolgáltak.

Meroé a Kush királyság központja volt, mely az egyik legjelentősebb és legkorábbi kultúraként jött létre a Szaharánál és a Nílus partjai körül.

A terület három részre oszlik. A déli temetőben négy király, öt királynő és 95 olyan személy nyugszik, aki nem a királyi család tagja. Északon 41 sírban a királyi család tagjai, háromban mások fekszenek.

A nyugati temetőben még további 113 sír található, ám ezekbe nem királyokat és királynékat temettek. A legtöbb itt végső nyugalomra helyezett személy neve máig ismeretlen.

Meroé núbiai piramisai kisebbek, mint az egyiptomiak. Magasságuk 6-30 méter közt változik. Mivel alapterületük kicsi, falaik sokszor meredeken, akár 70 fokos szögben dőlnek meg.

A piramisokat nem kímélték a sírrablók. A régészek mégis múmiákra, fegyverekre, agyagedényekre, színes üvegre, sőt, egyiptomi és hellén kereskedőktől származó tárgyakra bukkantak.

Sok piramis később rongálódott meg, amikor az 1800-as években egy olasz kutató kincsek reményében érkezett Szudánba, ám amikor üres kézzel kellett távoznia, sok épületben kárt tett.

A közelben fekszik Naqa lerombolt ősi városa, ahol az ókori Egyiptomban is tisztelt Amun és az oroszlánfejű, harcos isten, Apedemak templomai állnak.

A hieroglifák és ábrázolások nagyon hasonlítanak a rokon egyiptomi műalkotásokra.

Az itt látható kosszobrok, a piramisok és a dűnék közt sajnos folyamatosan fegyveres őrök, katonák járnak, akik az ide látogatókra vigyáznak. A kincsek feltárása folyamatosan zajlik, ám a régészeket és a turistákat is gyakran elijeszti a biztonsági helyzet.

Forrás: femina.hu

Ossza meg ismerőseivel!