felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Azonosítatlan, kísérteties képződményt láttak az űrben

Azonosítatlan, kísérteties képződményt láttak az űrben

Titokzatos csillagászati objektumról készített felvételt a dél-afrikai MeerKAT teleszkóp – írja az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) közleménye.

A MeerKAT teleszkóp felvétele

A különös rádióköröket (odd radio circles, ORC) elsőként az ausztrál ASKAP rádióteleszkóp figyelte meg néhány évvel ezelőtt, és azóta se találtak magyarázatot arra, mik lehetnek ezek a furcsa képződmények. Jelenleg három teória létezik.

Az egyik szerint hatalmas robbanások lehetnek az objektumok otthonául szolgáló galaxisok centrumában. Ilyen kozmikus kataklizmákat okozhatnak például a fekete lyukak összeolvadásai

A második elmélet alapján a galaxisok magjából kiáramló töltött részecskék hozhatják létre őket.

A harmadik felvetés pedig azt taglalja, hogy a gyorsan zajló csillagkeletkezés produkálja az objektumokat.

Sokat elárulhat a képződmények természetéről, hogy kizárólag rádiótartományban látjuk őket, az optikai és infravörös teleszkópok számára láthatatlanok.

A gyűrűk hatalmasak, átmérőjük nagyjából 1 millió fényév, ami 16-szor nagyobb, mint a Tejútrendszer. A CSIRO kutatója, Ray Norris professzor szerint az ORC-k olyan galaxisok környezetében találhatók meg, amiknek aktív fekete lyuk van a centrumában, de ezen kívül nem tudunk semmit arról, mi hozza létre őket és miért olyan ritkák.

Az ASKAP-ot és MeerKAT-ot üzemeltető szakemberek most hatékonyabban és gyorsabban próbálják megtalálni és leírni a furcsa objektumokat.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!