felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Történt valami furcsa a Voyager-1 űrszondával, értelmetlen adatokat küld a Földre

Történt valami furcsa a Voyager-1 űrszondával, értelmetlen adatokat küld a Földre

A NASA szerint bár a Voyager-1 műhold rendben küldi a tudományos adatokat, a telemetriai információk nem megfelelőek.

A NASA még 1977-ben indította útnak a Voyager-1 űrszondát, ami működésével a mérnökök minden álmát túlszárnyalta. Az eszköz 45 éve van a világűrben, 2012-ben elhagyta a Naprendszert, azóta a csillagközi térben tartózkodik.

Jelenleg nagyjából 23,3 milliárd kilométerre jár a Földtől, és bár továbbra is működik, az elmúlt időszakban furcsa adatokat kezdett küldeni a Földnek. A jelek szerint a szerkezet összezavarodott, és nem tudja pontosan betájolni magát a világűrben. Ennek ellenére a készülék nem állította át magát csökkentett üzemmódba, és nem is küldött riasztást az irányításnak – írja a Space.com.

A hiba a Voyager-1 azon rendszerében lépett fel, amelyik a helyes pozícióban tartja magát az eszközt és az antennáját is. Maga az egység jól működik, ugyanis folyamatosan küldi a tudományos adatokat a Földre, ám a telemetriai adatok teljesen értelmetlennek tűnnek.

A NASA nem árulta el, hogy mióta van gond a Voyagerrel, és azt sem, hogy mikorra tudják esetleg megjavítani. Az biztos, hogy ez nem egy egyszerű folyamat, jelenleg ugyanis 20 óra 33 perc alatt ér el az üzenet az űrszondához, és a választ is ennyi idő alatt kapja meg a NASA.

A NASA szerint a Voyager-2 űrszonda rendben működik.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!