felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Egy nagyon furcsa felhő jelent meg a Kaszpi-tenger fölött

Egy nagyon furcsa felhő jelent meg a Kaszpi-tenger fölött

A Terra műhold által megfigyelt felhő mintegy 100 kilométer átmérőjű területet foglalt el. Jóval érdekesebb viszont az, ahogy kinézett.

A NASA egy különös felhőt figyeltek meg a Kaszpi-tenger felett még május végén. A képződmény a Space.com szerint nem túl gyakori errefelé, de most mégis látni lehetett. A Terra műhold segítségével látványos fotó is készült róla:

Mint látható, a felhő olyan, mintha lerajzolták volna, egy részén pedig elmosódott volna a fehér festék. Erről természetesen nincs szó, azért néz ki így, mert egy igen különleges képződményt látunk: a szakemberek ezt sztratokumulusznak, vagyis réteges gomolyfelhőnek nevezik. E felhők érdekessége, hogy több kisebb felhőből összekapcsolódva jelennek meg az égbolton, és igen nagy területet foglalnak el.

A Kaszpi-tenger feletti például 100 kilométer átmérőjű lehetett. A szakértők szerint a hasonló képződmények 600-2000 méterrel a felszín felett alakulnak ki – a május végén megfigyelt valahol 1500 méteren lehetett. A felhő létrejöttét egy száraz légtömeg segítette, ami összetalálkozott a Kaszpi-tenger feletti nedves, hűvös levegővel.

A kutatók szerint hasonló felhőtípusokkal az óceánok felett is találkozni.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!