felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Furcsa alakzatokat találtak a Mars krátereiben

Furcsa alakzatokat találtak a Mars krátereiben

A Mars Arabia Terra nevű északi régiójában a 600 méter átmérőnél nagyobb kráterek belsejében furcsa szerkezeteket lehet látni.

Számos olyan rejtély van a Marssal kapcsolatban, aminek megválaszolása még várat magára. Kérdés például, hogy volt-e valaha élet a bolygón, illetve, hogy vannak-e rejtett tavak a sarkoknál, most pedig egy újabb rejtéllyel szembesültek a szakemberek.

A NASA egyik legfontosabb marsi eszköze, a Mars Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda a Mars északi részén, az Arabia Terra régiójáról készített felvételeket, miken azt látni, hogy az ott lévő kráterekben furcsa eloszlású lerakódásokat találni.

Ezeken a lerakódásokon vízszintes alakzatokat látni, amelyek lehetnek lerakódások és teraszok is. Az igazi különlegességük azonban az, hogy ezek csak a legalább 600 méter átmérőjű kráterekben jelennek meg, és azoknak is csak a déli részén. A kisebbekben nyoma sincs ilyesminek – írja a CNet.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a kráterek a keletkezésükkor 45–60 méteres mélységig hatoltak, ott, ahol a felszín alatti víz húzódik meg. Emiatt a keletkezésükkor víz öntötte el őket, ami aztán kialakította ezeket a képződményeket.

Hogy ez valóban így van-e, azt egyelőre nem tudni, de volt már arra példa a Marson, hogy a szublimáció – vagyis a szilárd anyag gázzá változása – megváltoztatta egy kráter kinézetét. Ilyen például a Galle, vagy más néven a Happy Face kráter. Ez a kráter az űrből nézve olyan, mintha egy mosolygó arcot látnánk. A szublimáció azonban ennek az alakját is kikezdte már.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!